.... How to Find Your Subject Study Group & Join ....   .... Find Your Subject Study Group & Join ....  

We are here with you hands in hands to facilitate your learning & don't appreciate the idea of copying or replicating solutions. Read More>>

Study Groups By Subject code Wise (Click Below on your university link & Join Your Subject Group)

[ + VU Study Groups Subject Code Wise ]  [ + COMSATS Virtual Campus Study Groups Subject Code Wise ]

Looking For Something at vustudents.ning.com?Search Here

BASIC COMPUTER SCIENCE , DATA ENTRY OPERATORS  JOBS Solved MCQs

UNIVAC is
A) Universal Automatic Computer
B) Universal Array Computer
C) Unique Automatic Computer
D) Unvalued Automatic Computer
2. The basic operations performed by a computer are
A) Arithmetic operation
B) Logical operation
C) Storage and relative
D) All the above
3. The two major types of computer chips are
A) External memory chip
B) Primary memory chip
C) Microprocessor chip
D) Both b and c
4. Microprocessors as switching devices are for which generation computers
A) First Generation
B) Second Generation
C) Third Generation
D) Fourth Generation
5. What is the main difference between a mainframe and a super computer?
A) Super computer is much larger than mainframe computers
B) Super computers are much smaller than mainframe computers
C) Supercomputers are focused to execute few programs as fast as possible while mainframe uses its power to execute as many programs concurrently
D) Supercomputers are focused to execute as many programs as possible while mainframe uses its power to execute few programs as fast as possible.
6. ASCII and EBCDIC are the popular character coding systems. What does EBCDIC stand for?
A) Extended Binary Coded Decimal Interchange Code
B) Extended Bit Code Decimal Interchange Code
C) Extended Bit Case Decimal Interchange Code
D) Extended Binary Case Decimal Interchange Code
7. The brain of any computer system is
A) ALU
B) Memory
C) CPU
D) Control unit
8. Storage capacity of magnetic disk depends on
A) tracks per inch of surface
B) bits per inch of tracks
C) disk pack in disk surface
D) All of above
9. The two kinds of main memory are:
A) Primary and secondary
B) Random and sequential
C) ROM and RAM
D) All of above
10. A storage area used to store data to a compensate for the difference in speed at which the different units can handle data is
A) Memory
B) Buffer
C) Accumulator
D) Address
11. Computer is free from tiresome and boardoom. We call it
A) Accuracy
B) Reliability
C) Diligence
D) Versatility
12. Integrated Circuits (Ics) are related to which generation of computers?
A) First generation
B) Second generation
C) Third generation
D) Fourth generation
13. CD-ROM is a
A) Semiconductor memory
B) Memory register
C) Magnetic memory
D) None of above
14. A hybrid computer
A) Resembles digital computer
B) Resembles analogue computer
C) Resembles both a digital and analogue computer
D) None of the above
15. Which type of computers uses the 8-bit code called EBCDIC?
A) Minicomputers
B) Microcomputers
C) Mainframe computers
D) Super computer
16. The ALU of a computer responds to the commands coming from
A) Primary memory
B) Control section
C) External memory
D) Cache memory
17. Chief component of first generation computer was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above
18. To produce high quality graphics (hardcopy) in color, you would want to use a/n
A) RGB monitor
B) Plotter
C) Ink-jet printer
D) Laser printer
19. What are the stages in the compilation process?
A) Feasibility study, system design and testing
B) Implementation and documentation
C) Lexical Analysis, syntax analysis, and code generation
D) None of the above
20. Which of the following IC was used in third generation of computers?
A) SSI
B) MSI
C) LSI
D) Both a and b
These 100 MCQ questions from fundamentals of computer is distributed through mcqSets.com. Fundamentals of Computer is one of the most weighted topic on most of the competitive computer jobs exams.
21. The main electronic component used in first generation computers was
A) Transistors
B) Vacuum Tubes and Valves
C) Integrated Circuits
D) None of above
22. A dumb terminal has
A) an embedded microprocessor
B) extensive memory
C) independent processing capability
D) a keyboard and screen
23. One millisecond is
A) 1 second
B) 10th of a seconds
C) 1000th of a seconds
D) 10000th of a seconds
24. The output quality of a printer is measured by
A) Dot per sq. inch
B) Dot per inch
C) Dots printed per unit time
D) All of the above
25. Which of the following was a special purpose computer?
A) ABC
B) ENIAC
C) EDVAC
D) All of the above
26. What was the computer invented by Attanasoff and Clifford?
A) Mark I
B) ABC
C) Z3
D) None of above
27. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
A) Floppy Disk
B) Hard Disk
C) Compact Disk
D) Magneto Optic Disk
28. Which computer was considered the first electronic computer until 1973 when court invalidated the patent?
A) ENIAC
B) MARK I
C) Z3
D) ABC
29. A physical connection between the microprocessor memory and other parts of the microcomputer is known as
A) Path
B) Address bus
C) Route
D) All of the above
30. High density double sided floppy disks could store _____ of data
A) 1.40 MB
B) 1.44 GB
C) 1.40 GB
D) 1.44 MB
31. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs
A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above
32. Which of the following is not an input device?
A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)
33. The accuracy of the floating-point numbers representable in two 16-bit words of a computer is approximately
A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above
34. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board?
A) Motherboard
B) Daughterboard
C) Bredboard
D) Fatherboard
35. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?
A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother board
36. Magnetic disks are the most popular medium for
A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above
37. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known as
A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management
38. Regarding a VDU, Which statement is more correct?
A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is hardware item
39. A modern electronic computer is a machine that is meant for
A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately
40. When was vacuum tube invented?
A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880
41. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?
A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer
42. Computers with 80286 microprocessor is 
A) XT computer
B) AT comptuers
C) PS/2 computer
D) None of above
43. An application suitable for sequential processing is
A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above
44. Which of the following is not processing?
A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering
45. The digital computer was developed primarily in
A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK
46. Software in computer
A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of central processing unit
C) Both of above
D) None of above
47. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?
A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.
48. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?
A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above
49. The arranging of data in a logical sequence is called
A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing
50. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?
A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control flow of information
D) To do math’s works
These 100 MCQ questions from fundamentals of computer is distributed through mcqSets.com. Fundamentals of Computer is one of the most weighted topic on most of the competitive computer jobs exams.
1-A 2-D 3-D 4-D 5-C 6-A 7-C 8-D 9-C 10-B
11-C 12-C 13-D 14-C 15-C 16-B 17-B 18-B 19-C 20-D
21-B 22-D 23-C 24-B 25-A 26-B 27-B 28-A 29-B 30-D
31-B 32-D 33-B 34-A 35-A 36-D 37-A 38-C 39-B 40-B
41-C 42-B 43-C 44-D 45-C 46-A 47-B 48-D

This Content Originally Published by a member of VU Students.

Views: 34

See Your Saved Posts Timeline

Reply to This

Forum Categorizes

Job's & Careers (Latest Jobs)

Admissions (Latest Admissons)

Scholarship (Latest Scholarships)

Internship (Latest Internships)

VU Study

Other Universities/Colleges/Schools Help

    ::::::::::: More Categorizes :::::::::::

Latest Activity

Member of The Month

1. HaPpY cнαη∂α (✿◠‿◠)(◉‿◉✿)

Cute Mardan ( Narshak :P), Pakistan

© 2017   Created by + M.Tariq Malik.   Powered by

Promote Us  |  Report an Issue  |  Privacy Policy  |  Terms of Service