.... How to Find Your Subject Study Group & Join ....   .... Find Your Subject Study Group & Join ....  

We are here with you hands in hands to facilitate your learning & don't appreciate the idea of copying or replicating solutions. Read More>>

Study Groups By Subject code Wise (Click Below on your university link & Join Your Subject Group)

[ + VU Study Groups Subject Code Wise ]  [ + COMSATS Virtual Campus Study Groups Subject Code Wise ]

Looking For Something at vustudents.ning.com?Search Here

MCQ's Biology F.Sc. Notes 2016-17 Inter Part I  - 1st Year Biology Notes

1. Which of the following is the characteristic of the living thing?
A. have specific shape
B. have regular shape
C. have organized body
D. none of the above
2. Which of the followings includes in homeostasis?
a. To maintain the shaped of the body
b. To maintain the balance of the body
c. To maintain the temperature of the body
d. To keep the animal away from the body
3. Your hearts starts beating before seven month of your birth. The
study of your body at this stage comes within:
(a) Morphology (b) Embryology (c) Anatomy (d) Histology
4. A doctor is studying the contraction and relaxation of a heart. He
is studying:
(a) Morphology (b) Embryology (c) Anatomy (d) Histology
5. Study of different parts of eye is called
(a) Histology (b) Anatomy (c) Physiology (d) None of these
6. A biologist removes some bones of dinosaurs from a rock. He is
studying:
(a) Morphology (b) Paleontology (c) Ecology (d) None of these
7. Darwin sys, “man has formed from monkey”. He talked about
(a) Fossil (b) Evolution (c) Taxonomy (d) None of these
8. Kangaroo lives in Australia but buffaloes lives in Pakistan. The
study of this distribution of animals is called
(a) Ecology (b) Environmental biology (c) Taxonomy (d) Zoogeography
9. The study of structure of molecule of starch is called:
(a) Molecular biology (b) Biochemistry (c) Morphology (d) None 
10. The study of Amoeba comes with in the branch of biology:
(a) Taxonomy (b) Ecology (c) Microbiology (d) None 
11. The study of affects of pollution comes within:
(a) Environmental biology (b) Taxonomy (c) Physiology (d) Genetics
12. The study of organisms living in lake is called:
(a) Marine biology (b) Taxonomy (c) Physiology (d) Fresh water biology
13. The study of amount salt, temperature etc of water of sea comes
within:
(a) Environmental biology (b) Taxonomy
(c) Marine biology (d) None of the above
14. The study of life cycle of plasmodium comes within:
(a) Parasitology (b) Taxonomy
(c) Physiology (d) None of the above
15. The grouping of men is:
(a) Human biology (b) Social biology
(c) Biotechnology (d) None of above
16. The use of yeast in banking industry, and use of bacteria for
making yogurt from milk are studied in:
(a) Human biology (b) Social biology
(c) Biotechnology (d) None of above
17. A biologist studies all structure and functions of different parts
of a man. His work is included in branch of biology called:
(a) Human biology (b) Social biology
(c) Biotechnology (d) None of above
18. Biological organization means:
a. Study of different organisms
b. Study of different branches of biology
c. Study of All the subjects of sciences
d. Study of biology at different levels
19. Trace elements are those:
a.Which are necessary for the organisms
Which are present in a very small quantity in the body
Which are required in small quantity in the body.
Which do not require to body.
20. Common bio elements are:
Calcium, phosphorus and carbon
Nitrogen, oxygen and hydrogen
Calcium, copper and carbon
(a) and (b)
21. Protoplasm is a:
(a) second name of cell (b) second name of cytoplasm
(c) second name of Nucleolus(d) (b) and (c)
22. Bioelements are those elements:
Which are eaten by the organisms
Which are formed within the organisms
Which are used in the chemical compounds in the organisms
Which are released by the organisms
23. Which statement is not correct about biosphere:
(a) It is present on the earth (b) It is present in the oceans
(c) It is present in the river (d) It is present in the space.
24. Ecosystem is composed of:
(a) a community (b) a population
(c) a species (d) none of the above
25. Which of the followings is an organ system?
(a) oesophagus (b) Stomach
(c) intestine (d) All (a) and (c)
26. Which one of the followings is an organ?
(a) Cornea (b) Retina
(c) Eye (d) Eye muscles
27. Which of the followings is a tissue?
(a) Heart (b) stomach
(c) bone (d) Liver

28. Skin is:
(a) an organ (b) a tissue
(c) an organ system (d) None of all
29. ATP is a nucleotide. It is a:
(a) Micromolecules (b) Macromolecule
(c) Microelement (d) Microelement
30. Carbon dioxide is a compound of carbon. It is:
(a) an inorganic compound (b) an organic compound
(c) Both (a) and (b) (d) none of the above
31. Nucleus is:
(a) an organelles (b) Protoplasm
(c) cytoplasm (d) None of the above
32. A prokaryotic cell:
has well defined nucleus 
is without nucleus and DNA
is without nucleus but DNA is present
None of above
33. A eukaryotic cell:
(a) Without well defined nucleus (b) is without nucleus and DNA
(c) is with nucleus but DNA is absent(d) has both nucleus and DNA
34. Number of persons living in Multan is called
(a) Population of Multan (b) Community of Multan
(c) Ecosystem of Multan (d) None of above
35. Community of Lahore includes:
All the humans living in Lahore
All the organisms living in Lahore
All the animals living in Lahore
All the plants in Lahore.
36. Gene frequency mean:
Number of genes present in an organism
Number of genes present in a population
Number of genes present in a community
None of above
37. An island in an sea is a:
(a) a population (b) Simple community
(c) complex community (d) None of the above
38. A dog kills a rabbit
(a) Rabbit is a predator (b) Dog is a prey
(c) Dog is a predator (d) Both are predator
39. Which one of the following is a biome:
(a) An ocean (b) A river
(c) Conifer forest (d) A garden
40. The fossils present in the older layer of a rock could be:
Ancestor of the fossils present in the younger sediments
Have equal age as that of younger sediments
Offspring of the younger sediment
None of the above
41. The older sediments in a rock have:
Smaller amount of radioactive substance than the younger one
Larger amount of radioactive substance than the younger one
Equal amount of radioactive substance with the younger one
Do not have radioactive substance at all
42. We are now living in:
(a) Proterozoic era (b) Paleozoic era
(c) Mesozoic era (d) Coenozoic era


43. Phyletic lineage means:
(a) 2000 Million years ago (b) 3000 Million years age
(c) 4000 Million years age (d) 5000 Million years age
44. Phyletic lineage means:
All the organisms have same ancestor and they show similarities.
All the organisms have different ancestor but they show certain
Similarities
All the organisms have same ancestor but they do not show
Similarities
None of the above
45. Total number of species on the earth is:
(a) 2.5 Millions (b) 2 Millions
(c) 3.5 Millions (d) 1.5 Millions
46. The most abundant group on the earth is:
(a) Mammals (b) Birds
(c) Insects (d) Reptiles
47. Which group of the followings has lowest number of species?
(a) Vascular plants (b) Animals
(c) Insects (d) Algae, protozoa and Prokaryotes
48. Measurement of temperature is:
(a) Quantitative (b) Qualitative observation
(c) None of the above 
49. Mammals have hairs on their bodies. Dog also have hairs on its
body. So dog is also a mammal. It is:
(a) Deductive reasoning (b) Inductive reasoning
(c) None of the above 
50. Inductive reason moves from:
(a) Known towards unknown (b) Unknown towards known
(c) Known towards known (d) none of the above

Answers
check your ability by matching your choice to these
1. (c) 2. (c) 3. (b) 4. (d) 5. (b) 6. (b)

7. (b) 8. (d) 9. (a) 10.(c) 11.(a) 12.(d)

13.(c) 14.(a) 15.(b) 16.(c) 17.(a) 18.(d)

19.(b) 20.(d) 21.(d) 22.(c) 23.(d) 24.(d)

25.(d) 26.(c) 27.(c) 28.(a) 29.(a) 30.(a)

31.(a) 32.(c) 33.(d) 34.(a) 35.(b) 36.(b)

37.(b) 38.(c) 39.(c) 40.(a) 41.(a) 42.(d)

43.(b) 44.(a) 45.(a) 46.(c) 47.(d) 48.(a)

49.(a) 50.(b)

Share This With Friends......


How to Find Your Subject Study Group & Join.

Find Your Subject Study Group & Join.

+ Click Here To Join also Our facebook study Group.


This Content Originally Published by a member of VU Students.

+ Prohibited Content On Site + Report a violation + Report an Issue


Views: 39

See Your Saved Posts Timeline

Reply to This

© 2017   Created by + M.Tariq Malik.   Powered by

Promote Us  |  Report an Issue  |  Privacy Policy  |  Terms of Service